Trafik magandalığına ait sözler dizini;
_ Yolların hâkimi benim, kimseye geçiş üstünlüğü tanımam.
_ Biraz sonra bizim mahalleye giriyoruz, artizlik çekebilirim.
_ Arabamda nasıl olsa, beyzbol sopası, levye, kesici alet VAR, kodum mu oturturum, maço erkek tavırları.
_ Allah ne verdiyse gaza bas, tabakhaneye bok yetiştirmen lâzım.
_ Yayaya yol vermek ha, yoluma kimse çıkmasın, saniyelerim azalıyor, vaktim daraliyor.
_ Çakarım var, kural tanımam.
_ Gereksiz yere klaksiyona basar, şark mantığıyla gürültü kirliliğini severim.
_ Trafikte bir türlü sakin olamıyorum, sinirlerime hâkim olamıyorum.
_ Kes hızını ağlatma el kızını.
_ Hatalı araç sollama, sılaya acı haber yollama.
_ Geç kaldın desinler de, geçmiş olsun, demesinler, bari.
Bu tip beylik lafları, niye kullandık, her gün yüzlerce ve binlerce insan trafik kazası, bilinçli, bilinçsiz taksir, sürücü hatası nedeniyle, insan hayatı ya yara alıyor veyahut can kaybediyor, maddî ziyanda cabası.
Türkiye, trafiğin en sıkışık olduğu ilk 10 ülke arasında yer alıyor. 2016 Trafik puan tablosuna göre trafiğin en yoğun sıkışık olduğu ülke Tayland. Tayland’ı Kolombia ve Endonezya 47 saatle izliyor. Türkiye de ise yılda 34 saat bekleme süresiyle 10' cu sırada yer alıyor. Özellikle, İstanbul, Ankara, İzmir' de trafikte bekleme süresi Türkiye ortalamasının üzerine çıkıyor. Bu durum sürücüler ve yolcuda strese yol açıyor elbette. Trafikte stres kaynaklı kavgalar eksik olmuyor....
(Türkiye- Türkiye trafik kazalarını önleme derneği verilerine göre, 1996) Her 10 000 araçtan 442' si, her 10 000 sürücüden 312' si trafik kazası geçirmiştir. Yıllardan beri istatistikler, trafik kaza sıklığını sayısal veri olarak ortaya koymuş, ancak rakamlar trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik bilinçli ve somut girişimlerde bulunulması için bir güdülenme yaratmamıştır.
Bilindiği gibi trafik, belli başlı üç unsuru kapsamaktadır. Yol, araç ve yol kullanıcıları. Türkiye' de günümüze kadar yapılan çalışmalarda ağırlıklı olarak, bu iki unsurlardan ikisi üzerinde durulmuş ve çoğunluklada mühendislik açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. En önemli faktör olan İnsan unsuru pas geçilmistir. Konuya bir diğer yaklaşım ise problemin denetleme eksikliği olduğu söylenmiş, trafik polisinin önemine vurgu yapılmıştır.
Kısacası çevre, yol, teknolojik etmenler gibi, farklı faktörler kazaları azaltsa bile insan unsuru önemi daha fazla önem taşımakta, insanın psikosomatik gelişimi, ruh sağlığı, sinirsel yapısı, davranış kültürü diğer bütün etmenlerden daha önemli hale gelmektedir. Muhakeme kabiliyetimiz, olayları tahlil ve analiz etme süreci, saldırganlık, sinirlilik hali belki maddî telaş insanımızı , başına buyruk, savurgan, saldırgan, kendini bilmez, hadsiz, hale sokmaktadır.
Trafik kazası ve taksirle adam öldürme suçu;
Trafik kazaları, kasten işlenen fiillerle değil taksirle işlenen fiillerle meydana gelir. Trafik kazası, failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle oluşur. Bu nedenle, hem genel taksirle hem de bilinçli taksir nedeniyle gelebilir. Trafik kazası neticesinde ölüme neden olan fail, genel taksir halinde farklı, bilinçli taksir halinde farklı bir ceza ile cezalandırılır. (Yargı Hukuku) Av. Baran Doğan.
Agresif sürücülere ne tavsiye edersiniz?
Böyle davranmalarına neden olan esas sebebin ne olduğuna dair uzun uzun düşünmeleri gerekiyor. Acaba gerçekten geç kalmaktan mı korkuyorlar? YOKSA Kişisel meselelerini yola yansıtıyor, olabilirler mi? (Trafik psikoloğu Dr.Peter Kiegeland)
Sonuç; keçi inadıyla yol vermeme kavgasından uzak durmalı, kul hakkına girilmemesi, beyefendi ve centilmence davranıp, araç sürücüsünün de insan olduğu bilincinde olup, hata yapabileceği ve dalgın olabileceği düşünülmeli, fevri hareketlerden azamî derecede uzak durmalıyız. Ve kendimize şu soruyu sormalıyız; O benim insan kardeşim...!!! Kavga yerine sulh içinde davransam daha iyi olmaz mı? Diyebilirsin ki; o insan değil Öküz, Sende Cahillere selâm olsun Ayet-i mucibince selam verip, geç işine bak kardeşim....!!!
Ne demiş Ecdat, öfkeyle kalkan, zarar ile oturur.
" İnsanlar ölmeden önce onu affetmelisin, çünkü ölmüş birine sinirlenmek gereksiz bir seydir. (Cenor Fitzgerald).
Sağlıcakla kalın…
Bir konu ancak bu kadar güzel anlatılır tebrikler
Bir konu ancak bu kadar güzel anlatılır tebrikler